Lizin i izoleucin su posebno značajni jer ih većina drugih žitarica nema u svom sastavu. Leucin je od velike važnosti za zdravlje, imuno sustav i obnovu mišića. Od minerala, quinoa sadrži niacin, tiamin, riboflavin, vitamin A, vitamin E, i vitamin B skupine izuzev B12. Quinoa je također bogata i fitonutrijentima, uključujući antioksidanse. Ne sadrži gluten.
Način primjene: prije kuhanja sjemenke dobro isprati i procijediti. Sjemenke nakon ispiranja zalijte vodom (na 1 šalicu quinoe dodajte 2 do 2,5 šalice vode) pa lagano kuhajte uz povremeno miješanje dok vam voda ne ispari a to je oko 15 minuta.
NUTRITIVNA VRIJEDNOST U 100g
Energija 1620kJ/384 kcal |
Masti 5-8g od kojih zasićene 0-1,5g |
Ugljikohidrati 55-71g od toga šećeri 11-16 |
Bjelančevine 11-17g |
Sol 0,07g |
Vlakna 8-12g |
Mr.EKO