Sadrži čak 15% bjelančevina, što ga čini vrhunskom namirnicom za vegetarijance, a uz to je bogata vlaknima, vitaminima B-kompleksa, uključujući niacin, tiamin i riboflavin. Proso je odličan izvor minerala, jer u njemu ima željeza, magnezija, mangana, fosfora i kalija. Ova žitarica pripada alkalnoj skupini namirnica što ga čini lako probavljivim i djeluje umirujuće na želudac.
Način pripreme: Proso je svestrana namirnica. Može se koristiti u slanim jelima i desertima. Počnite pripremati jelo od prosa tako da ga isperete i ocijedite. U lonac srednje veličine ulijte dvije i pol šalice vode i kad zakipi dodajte šalicu prosa. Poklopit, smanjite temperaturu i kuhajte 15 min. Zatim maknite s vatre i pustite da stoji još 20 minuta. Dodajte maslinovo ulje i začinite po želji.
Nutritivna vrijednost u 100g
Energija 1606kJ/379kcal |
Masti 2,2-5,2g od kojih zasićene 0-1,2g |
Ugljikohidrati 66,85g od toga šećeri 0-2g |
Bjelančevine 8-12,2g |
Sol 0,01g |
Vlakna 3-7g |
Mr.EKO